Speeddaten voor nieuwe Kamerleden

Datum: 12 april 2017 19:00

Toenmalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet begon ermee: speeddaten voor nieuwe Kamerleden. Daarmee was een traditie geboren. Nieuwe Kamerleden kunnen snel kennis maken met de mensen die ze vanaf hun beëdiging tot Kamerlid tot en met hun vertrek uit de Kamer op de voet zullen volgen; parlementaire journalisten. Dagelijks doen zij verslag van het doen en laten van Kamerleden. Alle reden dus om elkaar goed te leren kennen. De eerste stap daartoe is de speeddate op 12 april 2017 om 19.00 uur in Nieuwspoort. 

De speeddate sluit direct aan op de Brabant Borrel (aanvang 17.00 uur) die deze zuidelijke provincie enkele keren per jaar organiseert. Daar is iedereen die Brabant een warm hart toedraagt: ambtenaren, bedrijfsleven en natuurlijk (nieuwe) Haagse en Brabantse politici. Een gezellige, informele samenkomst met een drankje in de ene, en een streekgebonden lekkernij: het worstenbroodje, in de andere hand. 

Na een klein uurtje speeddaten (19:00 uur) wederom een kennismakingsronde (20:00 uur), zij het van geheel andere aard. De speeddatende Kamerleden, journalisten en andere aanwezigen kunnen dan (al dan niet alcoholvrij) bier uit hun regio proeven. En wellicht samen met de vertegenwoordigers van desbetreffende provincies anderen overtuigen dat daar het beste bier vandaan komt. Nederlandse Brouwers zorgt voor verschillende te proeven bieren die gebrouwen zijn in de vier windstreken noord, oost, zuid en west. Daarna volgt de hamvraag: welke coalitie gaat Nederland besturen?

Coalitiebier
De prangende vraag van dit moment is: welke coalitie komt er? Partijen met uiteenlopende eigenschappen moeten er uit zien te komen. Verschillende smaken moeten samen komen, zou je kunnen zeggen. Wat moeten de kenmerken zijn van het nieuwe kabinet: kruidig, pittig, zalvend, zout, zuur, zoetzuur, friszoet, zoet, bitterzoet, hoppig, moutig, gepeperd, muffig, vernieuwend, terroir, groen of (oud-)bruin, gerst, rogge of tarwe, schuimend, fruitig, stoer, stout, bokkig of een mooie mix van deze typeringen. U begrijpt: de analogie met bier is er duidelijk.

Wie je ook spreekt in Nieuwspoort, iedereen lijkt te beschikken over de juiste receptuur om de smaakkwaliteit van de aanstaande regeringsploeg te bepalen. Er worden hele weddenschappen afgesloten en elke borreltafel brouwt een eigen set partijen.
Bij die trend sluiten we op 12 april graag aan: wie stelt aan de hand van verschillende smaakkenmerken een nieuwe coalitie samen? Wie wint, wacht een fraaie prijs: Nederlandse Brouwers gaat ermee aan de slag of beter gezegd mee naar de brouwketel om de smaaksuggesties zo goed mogelijk te vangen in wat gaat heten Coalitiebier, limited edition 2017. Dat bier wordt na de regeringsverklaring gepresenteerd in Nieuwspoort en zal daar enige tijd te verkrijgen zijn.

LET OP: dit evenement is alleen toegankelijk voor genodigden en Poorters!

Deze pagina delen: