ScienceBattle: Medische wetenschap & Oplossingen voor het voedselprobleem

18 juni 2018 20:00 — 21:30
college pagina sciencebattle2 95e815d1 img 5619
Datum: 18 juni 2018 20:00 — 21:30 Lezing Ticket

De eerste editie was een groot succes! Op 18 juni staan er 4 nieuwe wetenschappers op ons podium, over twee thema's: doorbraken in de medische wetenschap & oplossingen voor het wereldvoedselprobleem.

Waarom kunnen boomkikkers blijven plakken op een natte ondergrond? Peter van Assenbergh (TU Delft) onderzoekt hoe wij deze techniek van kikkers kunnen 'afkijken'. Waarom hebben chirurgen daar iets aan, maar ook autobandverkopers? 

Hoe kunnen we het gedrag van consumenten zo aanpassen dat zij minder groenten, brood en vlees in de prullenbak gooien? Lisanne van Geffen (Wageningen Universiteit) doet een Europees onderzoek naar het verminderen van voedselafval.

Berend van Meer (Leids Universitair Medisch Centrum) kweekt stamcellen in een schaaltje en ontwikkelt daaruit jouw eigen hartcellen. Hij voegt aan dat miniorgaan een (nieuw) medicijn toe en kan zo precies zien hoe jouw hart erop zou reageren. "Organ on a chip" heet het, klinkt futuristisch, maar is dichterbij dan ooit. 

Sjon Hartman is bioloog (Universiteit Utrecht) en ontdekte al tijdens zijn master-opleiding hoe planten 'voelen' dat ze onder water staan. Dat wist tot dan toe niemand op de wereld. Nu doet hij verder onderzoek naar dit mechanisme. Dat is best handig omdat ieder jaar ongeveer een kwart van onze aarde overstroomt. Daarbij leggen veel planten het loodje die belangrijk zijn voor ons voedsel. Sjon gaat ze redden.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zal als speciale gast aanwezig zijn om te jureren!

Praktische Informatie
Datum: 18 juni
Inloop: 19:30 uur
Tijd: 20:00 -21:30 uur 
Kosten tickets hieronder

Voor Poorters is er een speciale korting van 5 euro.

Vooraf dineren? Nieuwspoort biedt de bezoekers van dit evenement voor 10 euro de Chef's Special van die avond aan! 

 

Tickets reserveren

Het evenement is afgelopen.

Deze pagina delen:

Verwante pagina's