Prinsjesfestival

10 - 18 september 2018 09:30 — 22:00
logo prinsjesfestival algemeen
Datum: 10 - 18 september 2018 09:30 — 22:00 Debat Lezing

Het jaarlijkse Prinsjesfestival vindt dit jaar voor de 6e keer plaats in Den Haag van 10 tot en met 18 september. Voor dit jaar is het thema ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons! | Over toekijken of meedoen in onze democratie’.

Ieder jaar is een provincie te gast en verzorgen zij een programma vanuit de PrinsjesAmbassade, vanuit perscentrum Nieuwspoort. Dit jaar is de Provincie Gelderland de strategische partner van Prinsjesfestival en vindt de officiële opening van de PrinsjesAmbassade plaats op 13 september in Nieuwspoort.  


In de PrinsjesAmbassade, in Nieuwspoort, vinden verder onder andere de volgende bijeenkomsten plaats tijdens Prinsjesfestival:

Woensdag 12 september is de PrinsjesPubQuiz vanaf 20.00 uur. Aanmelden voor deelname kan helaas niet meer. 

Op maandag 17 september om 20:00 uur is als onderdeel  van PrinsjesCollege PrinsjesShow De Grote Politieke Show, waarin Vincent Rietbergen, Joost Vullings en Marleen de Rooy vooruit blikken op het nieuwe politieke jaar.

Dinsdag 25 september volgt nog in het onderdeel van de Prinsjesexpositie om 17:45 uur, de uitreiking van de Inktspotprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. 


Speciaal voor politiek geëngageerden zijn er voldoende interessante bijeenkomsten in deze dagen voor Prinsjesdag o.a.:

Op maandag 10 september is de opening van de PrinsjesFototentoonstelling om 16:30 uur in het Atrium van het Haagse Stadhuis. Tot en met zaterdag 29 september is daar een selectie te zien van de foto’s die genomineerd zijn voor de PrinsjesFotoprijs 2018, de beste politieke foto van het jaar. (De PrinsjesFotoprijs 2018 wordt vrijdag 14 september uitgereikt in de Eerste Kamer). 

Dinsdag 11 september om 20:00 uur in The Student Hotel is PrinsjesPers: door een pittig panel wordt er gedebatteerd over de rol van de pers in onze multiculturele democratie aan de hand van het thema ‘Uw pers is de mijne niet’. In het panel: Jurjen van de Pol (adjunct-hoofdredacteur ANP), Zoë Papaikonomou (schrijfster van het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’), Jens van den Brink (media-advocaat), Mira Feticu (schrijfster, Trouw-columniste), Abderrazzak Afkyr (voormalig burgerjournalist in de Schilderswijk) en Wierd Duk (Telegraaf-journalist). De avond wordt ingeleid door een gesproken column van Irene Costera Meijer (hoogleraar journalistiek aan de Vrije Universiteit).

Vrijdag 14 september om 16:00 uur in de Kloosterkerk vindt de PrinsjesRede plaats. Hier wordt bekend gemaakt welke betrokken Nederlander de beste Rede schreef rondom het thema ‘Luister naar mij’. De drie genomineerde redes worden voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater. Daarnaast  gaat Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in gesprek over democratie, burgerbetrokkenheid en het belang van taal.
Ook op vrijdag 14 september wordt de PrinsjesBoekenPrijs uitgereikt aan het beste politieke boek. Om 10.30 uur wordt bekend gemaakt wie de winnaar is, in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

Zaterdag 15 september om 10:30 uur in Theater Diligentia tijdens PrinsjesBurger nemen 12 burgemeesters uit 12 provincies het tegen elkaar op met een ieder een eigen voorbeeld van democratisch burgerschap.  

Op maandag 17 september om 16:00 uur is vanuit de Plenaire Zittingszaal Hoge Raad der Nederlanden PrinsjesForum, een toppanel bestaande uit onder andere Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, en Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, buigen zich over de burgerparticipatie in de rechtspraak.

De meeste bijeenkomsten zijn gratis, maar aanmelden vooraf is wel nodig. Uiteraard zijn er nog veel meer bijeenkomsten. Een overzicht van het programma, arrangementen en de aanmeldmogelijkheden vindt u via www.prinsjesfestival.nl

Deze pagina delen: