Politieke series: fictie of werkelijkheid?

23 maart 2016 17:30 — 22:00
Fractie 0121 124 groepsfoto credits Victor Arnolds
Datum: 23 maart 2016 17:30 — 22:00 Debat

De Fractie, wie kent het niet? Een serie over een fictieve partij, maar de andere partijen bestaan echt. De grens tussen fictie en werkelijkheid is soms lastig te bepalen, zeker als echte Kamerleden (Ton Elias) een twitterfittie hebben met Kamerleden uit de serie.

Politiek is een interessant spel. TV series zijn een logisch gevolg. Maar wat nou als politici hun fascinatie voor de series ook in de echte politiek gebruiken? Femke Halsema die President Bartlet uit West Wing quote? En Alexander Pechtold die zijn PA Kasper Juul noemt, geïnspireerd op Borgen? Wanneer gaat het spel de besluitvorming beïnvloeden? Wat zijn de gevaren als politici doen alsof ze in een serie spelen?

Op maandagavond 23 maart blikten we terug op De Fractie, precies een week na de laatste aflevering. In Nieuwspoort gingen we in debat over de kwestie fictie versus werkelijkheid. Waar houdt theater op en begint politiek? Allereerst met de programmamakers van De Fractie. Wat willen ze laten zien met de serie? En wat willen ze bereiken? Daarnaast ook met een kenner van het politieke spel: Boris van der Ham. Hij heeft jarenlang voor D66 in de kamer gezeten en heeft net het boek “De Koning kun je niet spelen” geschreven, over de raakvlakken tussen politiek en toneel.

Deze pagina delen: