Politieke nieuwsquiz Jong Nieuwspoort 2014

11 december 2014 19:00 — 23:00
jong nieuwspoort 4
Datum: 11 december 2014 19:00 — 23:00

Na een zinderende nek-aan-nekrace heeft het team van de ChristenUnie met één punt verschil de tweede editie van de Jong Nieuwspoort politieke nieuwsquiz gewonnen.

De ploeg met ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers neemt de wisselbeker over van D66, die deze vorig jaar mee naar huis mocht nemen.

Een glunderende Segers na afloop: “Dit is prachtig. Arie (Slob, LB) is altijd in ons blijven geloven.”

Editie twee van de politieke nieuwsquiz, georganiseerd door de jongerentak van Jong Nieuwspoort, werd gepresenteerd door de getalenteerde journaallezeres Dionne Stax. Naast haar traditiegetrouw BNR-verslaggever en Binnenhofveteraan Jaap Jansen als sidekick voor de mooie anekdotes uit de parlementaire geschiedenis.

Voorafgaand aan de quiz had Nieuwspoort ruimt tachtig satéschotels voorbereid, om de maarliefst 23 teams optimaal voor te bereiden op de strijd.

Zij begonnen gemotiveerd aan de quiz, maar net als bij de vorige editie, bleken de vragen voor veel teams pittiger dan gedacht. “Ik zie bedrukte gezichten”, constateert Stax na weer een hopeloos ingewikkelde vraag.

De reacties op de vragen verschillen van “Wie was dat ook alweer?” tot “Wie kan dat nou weten?”. Bijvoorbeeld op de vraag: Hoeveel borstbeelden staan er in de Statenpassage? Of: Hoe laat begon op de dinsdagen in de jaren zeventig het drankgebruik? En: Welke politici kregen er een taart in het gezicht?

Na de eerste ronde ligt team-griffiers nog nipt voor, maar in het vervolg gaan team-ChristenUnie en team-Trouw hen voorbij. De teams met ervaren rotten als Trouw-journalist Lex Oomkes zijn duidelijk in het voordeel.

Tijdens de vragenrondes sluipt Stax langs de tafels om te checken of de iPhone illegaal als hulplijn wordt ingezet. Een aantal teams krijgen een reprimande, maar uiteindelijk wordt niemand gediskwalificeerd.

Als de ChristenUnie de beker krijgt uitgereikt worden aan de bar de vragen nog lang geëvalueerd. Zodra de winnaars en verliezers verdwijnen in de nacht beginnen de aanmeldingen voor de editie 2016 alweer binnen te stromen.

Deze pagina delen: