PictureThis Den Haag Special: 2018 in Nieuwsfotografie

7 maart 2019 19:30 — 21:00
ANP 59166494
Remko de Waal | ANP
Datum: 7 maart 2019 19:30 — 21:00 Debat Lezing Ticket

Het werk van nieuwsfotografen staat onder druk, niet alleen door omstanders die met hun mobieltje sneller zijn dan menig fotograaf, maar ook door strengere veiligheidseisen, aangescherpte privacyregels en het terugschroeven van de prijzen door opdrachtgevers. 25 januari legden zo’n 500 fotojournalisten hun camera voor een dag neer. Ondanks dit alles is de kwaliteit van de Nederlandse nieuwsfotografie nog steeds heel hoog.

Leo Blom en Roel Rozenburg nemen ons donderdag 7 maart mee door het jaaroverzicht 2018 dat zij samen hebben samengesteld uit het fotoaanbod van het ANP en Hollandse Hoogte. Dit jaaroverzicht is eind januari verschenen in het tijdschrift Hollandse Beelden. Tijdens PictureThis #Special zullen Leo en Roel hun keuzes bespreken, toelichten en becommentariëren. Waarom hebben deze foto’s de selectie gehaald? Wat is er zo mooi aan deze beelden, waarom zijn ze goed, of waarom zijn ze niet goed, maar horen ze toch tot het jaaroverzicht?

Leo en Roel wijzen ook een Nieuwsfoto van het jaar aan. De fotograaf van dit beeld ontvangt de Jos van Leeuwen Prijs, vernoemd naar de Haagse fotojournalist die nog dagelijks achter het nieuws in de regio aangaat.

U als publiek mag ook kiezen: Leo en Roel hebben zes foto’s genomineerd. Het aanwezige publiek gaat stemmen en de foto met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs. De fotografen van wie een foto genomineerd is, zijn:

  • Alexander Schippers
  • Olaf Kraak
  • Olivier Middendorp
  • Remko de Waal
  • Maker foto aanslag Amsterdam CS
  • Vincent Jannink

En oh ja: voordat Leo en Roel met hun verhalen starten, doen we eerst met elkaar een korte ludieke kennisquiz.

Ter informatie: voorafgaand aan PictureThis vindt de fotografenborrel van ANP en Hollandse Hoogte plaats.
Na afloop borrel aan de bar van Nieuwspoort voor eigen rekening. PictureThis komt langs met een bitterballetje.

Roel Rozenburg is fotograaf. Van 1990 tot 2012 volgde hij voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland het reilen en zeilen van politiek Den Haag. Fotograferen doet Roel nog af en toe. Hij is in 1998 uitgeverij Hannaboek gestart, uitgever van onder meer het tijdschrift Hollandse Beelden.

Leo Blom is beeldredacteur. Officieel in ruste, na een werkzaam leven bij eerst het Algemeen Dagblad en daarna het ANP. Voor ANP – Hollandse Hoogte doet Leo nu diverse beeldprojecten. Want het is nog geen tijd om achter de geraniums te gaan zitten.

Programma:
19.00 uur: inloop
19.15 uur: zaal open
19.30 uur: start programma
21.00 uur: sluiting

Voor Poorters is er een speciale korting van 3 euro. Vrienden van PictureThis krijgen 5 euro korting met hun kortingscode

Vooraf ook dineren? Koop direct uw combiticket voor de Chef’s Special van die avond, voor maar €11,50! Vanaf 18:00 uur bent u dan al welkom in ons restaurant.

Tickets reserveren

Het evenement is afgelopen.

Deze pagina delen: