Onderzoekspresentatie Eén taal, meer stemmen

13 maart 2018 12:30 — 13:30
sfvj foto
Datum: 13 maart 2018 12:30 — 13:30 Lezing

Op zoek naar best practices en mogelijkheden voor kennisdeling en samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse journalistiek

Vlaanderen en Nederland staan voor dezelfde journalistieke uitdagingen: een gefragmenteerde markt met concurrentie van grote Amerikaanse spelers, verlies van de jongere doelgroep, verminderd vertrouwen in de journalistiek. En de landsgrenzen lijken steeds minder relevant nu een groot deel van de Nederlandse dagbladen in handen zijn van Vlaamse eigenaars. Vaak klinkt dan ook de roep dat we meer samen moeten optrekken. Meer kennis delen, gezamenlijke projecten opzetten, leren van elkaars overheidsbeleid  en fondsen op elkaar aan laten sluiten. Maar is dat inderdaad haalbaar en wenselijk?

Een Nederlands-Vlaamse commissie  heeft zich, in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, gebogen over deze kwestie. De hoofdvraag van de commissie, bestaande uit Jo Bardoel, Leen d’Haenens, Andra Leurdijk en Dirk Vanhegen, was: zouden Nederland en Vlaanderen meer kunnen samenwerken op het gebied van journalistiek en journalistieke innovatie?

Het eindrapport zal inzicht geven in de verschillen en overeenkomsten van het journalistieke landschap in beide landen, het gehanteerde mediabeleid en de inrichting van en steun aan innovatie. Het rapport geeft onder andere aanbevelingen over het bewaken van de meerstemmigheid in de journalistiek en het bevorderen van innovatie, ondermeer door het inrichten van een onafhankelijk loket voor journalistieke innovatie.

Dit evenement wordt georganiseerd door SVDJ, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Praktische informatie:
Inloop: 12:00 uur
Aanvang: 12:30:00 uur
Einde presentatie: 13:30 uur
Aanvang lunch: 13:30
Einde: 14:30
Aanmelden is gratis en kan hier

Deze pagina delen: