Jong Nieuwspoort Verkiezingsdebat

2 maart 2017 19:30 — 23:00
Jong Nieuwspoort Verkiezingsdebat
Datum: 2 maart 2017 19:30 — 23:00 Debat

Voor iedereen geïnteresseerd in de wondere wereld van het Binnenhof organiseert Jong Nieuwspoort in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen het grote Jong Nieuwspoort Verkiezingsdebat!

NB: inloop 19:30, aanvang 20:00. Aanmelding is verplicht.

Op donderdag 2 maart gaan deze zes jonge kandidaten in Nieuwspoort met elkaar in debat over de toekomst van Nederland:

  • Anne Kuik (1987), CDA plek 11
  • Gijs van Dijk (1981), Partij van de Arbeid (PvdA) plek 5
  • Rob Jetten (1987), D66 plek 12
  • Dennis Wiersma (1986), VVD plek 11
  • Lilian Marijnissen (1985), SP plek 3
  • Zihni Özdil(1981), GroenLinks plek 7

Ronde 1: Identiteit

We staan aan de vooravond van verkiezingen in een verdeeld land. Denk aan de kloof tussen hoog en laag opgeleid of tussen de ‘boze blanke man’ en ‘de nieuwe Nederlander’. Denk aan arm versus rijk, krimp versus groei of Randstad versus de provincie. Drijven we steeds verder uit elkaar?

Want: wie horen er nu eigenlijk bij in Nederland, en wie niet? Hoe staat het met onze normen en waarden, staan die onder druk? Nederland moet Nederland blijven, maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als een Nederlandse identiteit? Wat is precies het ‘normaal’ in Nederland?

Kortom: een debat over de groeiende tweedeling in onze samenleving.

Ronde 2: Duurzaamheid

Zijn innovatie en IT nu juist een zegen of een vloek voor het milieu? We brengen alsmaar nieuwe, slimme dingen op de markt, terwijl de productie daarvan natuurlijk even goed energie kost. Wat voor een wereld willen we achterlaten? Wat ben je bereid op te geven voor een beter milieu en het voorkomen van klimaatverandering?

Kortom: een debat over de vraag hoe we onze aarde leefbaar houden voor toekomstige generaties.

Ronde 3: Internationaal

Met Trump aan de macht breken woelige tijden aan voor Europa. In hoeverre kunnen we nog vertrouwen op ‘bondgenoot’ Amerika? En wat te denken van het opkomende China, een agressieve Poetin en dichter bij huis: de consequenties van een Brexit? Moet Nederland haar positie in Europa en in de wereld drastisch overdenken? Trekken we ons terug achter de dijken, of gooien we de deuren op slot voor de buitenwereld?

Kortom: een debat over de nieuwe rol van Nederland in Europa, en in de wereld.

Deze pagina delen: