Tweede Johan van Oldenbarneveltlezing 2019

27 maart 2019 15:30
JVO lezing Bart de Koning
Bart de Koning
Datum: 27 maart 2019 15:30 Lezing

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt, medegrondlegger van onze onafhankelijke Staat, op 13 mei 1619 is vermoord. Om dit feit te herdenken organiseert de Johan van Oldenbarnevelt Stichting samen met haar sponsoren, waaronder de JVO-Academie, in Nieuwspoort onder de noemer JVO-400 een reeks van 8 spraakmakende lezingen over de actuele stand van de rechtstaat. 

Op 27 maart 2019 houdt journalist Bart de Koning, werkzaam voor De Correspondent, de tweede lezing in de reeks. De volgende lezing zal worden gehouden door Martin Sommer (de Volkskrant).

De lezing van De Koning gaat over de relatie van de overheid tot de burger in het licht van de rechtsstaat. Een wankel evenwicht dat naar de verkeerde kant aan het hellen is.

“Vergeet Facebook en Google. De grootste bedreiging voor onze privacy en andere grondrechten komt van de overheid. Na 9/11 zijn er talloze maatregelen tegen terrorisme ingevoerd, zoals het afpakken van flesjes water op vliegvelden, identificatieplicht voor iedereen, meer bevoegdheden voor inlichtingendiensten en het opslaan van telefoon- en internetgegevens.
Deze inbreuken op onze burgerrechten kosten veel geld en mankracht, terwijl onduidelijk is hoe effectief deze maatregelen zijn. Niemand is meer veilig voor digitale spionage: burgers, politici, advocaten, journalisten – iedereen staat onder de tap. Deze aanval op de privacy is een ernstige bedreiging voor onze democratie en onze rechtsstaat.”

De Stichting kan vooraf een rondleiding organiseren in het Haags Historisch Museum waar een tentoonstelling is tot 14 april over JVO. Gaarne kenbaar maken bij inschrijving. Met Museumkaart gratis of tegen betaling van 10 euro.

De kosten voor het bijwonen van één van de lezingen in Nieuwspoort bedragen 25 euro voor Poorters en 50 euro voor externen. Kaarten kunt u bestellen op de website www.jvoacademie.nl. De zaal is geopend vanaf 15:30 uur, aanvang 16:00 uur. 

Reserveer ook alvast de volgende data in uw agenda: 
24/4 (lezing door Martin Sommer van de Volkskrant), 22/5, 26/6, 25/9 en 30/10. 

Bij de aanmelding kunt u ook: 
- een herdenkingsboekje over Johan van Oldenbarnevelt bestellen;
- desgewenst een hotelovernachting reserveren; 
- gebruik maken van een rondleiding in het Haags Historisch Museum, waar tot 14 april een tentoonstelling over JVO te zien is. Gaarne kenbaar maken bij inschrijving. Een kaartje kost 10 euro, de toegang is gratis met een Museumkaart.

Deze pagina delen: