Hoed Plasterk en Torentjesdas leveren geld op

9 februari 2017 19:00 — 22:00
hc 21nov DSC 0080
Datum: 9 februari 2017 19:00 — 22:00

Het Fokke en Sukke-kwartetspel van Fred Teeven, een door Jan Smit én Mona Keijzer gesigneerde CD van de Volendamse zanger, een leren Gay Pride-hoed van Ronald Plasterk en een door het Nederlands elftal gesigneerd Oranje-shirt.

Door: Lucas Benschop

Het is maar een selectie van de vele items die dinsdag in perssociëteit Nieuwspoort door de Haagse politici ter beschikking werden gesteld voor de door D66-leider Alexander Pechtold gepresenteerde veiling van Jong Nieuwspoort. De opbrengst kwam ten goede aan de stichting Nelis, een initiatief om jongeren de arbeidsmarkt op te helpen.

“26 euro. Dat was om er even in te komen”, aldus Pechtold na het afhameren van het finale bod voor de Zonneregen, een schilderij dat gemaakt is en ter beschikking is gesteld door SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Meteen daarna volgt nog een werk van Gesthuizen. “Ik beloof u, het zijn er maar twee”, aldus de veilingmeester.

Naar mate de avond vordert worden de biedingen hoger. Opvallend was één van de laatste tekeningen van Haagse Harry die minister Blok in oktober vorig jaar was aangeboden. Blok had de tekening voorzien van een brief in het Haags.

“Kunt u uw tafel een beetje in bedwang houden”, vraagt Pechtold aan VVD-prominent Hans Wiegel die deze avond een etentje heeft met wat jonge liberalen in Nieuwspoort en waarbij de meligheid toeneemt.

Een historische kaart van Leiden, beschikbaar gesteld door staatssecretaris Sander Dekker, levert 140 euro op. De koper krijgt daarbij een rondleiding door de Koninklijke Bibliotheek.

De teleurstelling in de zaal is voelbaar als blijkt dat achter het kwartetspel van Teeven geen zinderende anekdote schuilgaat. “U kunt hem daar laten liggen, als u maar betaalt. Meneer Wiegel?” Het pak kaarten levert uiteindelijk maar een schamele 24 euro op.

De populaire items op de veiling zijn onder andere de hoed die Ronald Plasterk droeg op de Gay Pride, waar onder andere zijn oud-partijgenoot Selcuk Ozturk nog een gooi naar doet. De Torentjesdas van premier Rutte levert uiteindelijk het meest op: 350 euro.

Aan het eind van de avond heeft Pechtold met het aanprijzen van de memorabilia in totaal 2440 euro weten binnen te slepen voor de stichting Nelis.

Deze pagina delen: