Tentoonstelling: Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018

7 - 31 maart 2018
verkiezingsborden
Datum: 7 - 31 maart 2018

De Kunstcommissie van Nieuwspoort exposeert in de centrale hal een collectie van verkiezingsposters, posterborden en campagnefilmpjes in het kader van de Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Het plaatsen van borden is geen gemeentelijke verplichting. Vandaar dat er altijd gedoe over is. Aandacht vragen voor verkiezingen gebeurde na de tweede wereldoorlog vooral via raamaffiches; soms van meerdere partijen op een raam. Die affiches zijn nu grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Daarna werden verkiezingsborden de standaard en zijn dat op veel plaatsen nog, hoewel ook hier het beeld kantelt. In Amsterdam ging een aantal jaren geleden een petitie rond waarin de gemeente gevraagd werd het plakken centraal te regelen en aan te geven wie op welke plek mocht plakken. Ook in den Haag leidde het overplakken van affiches tot de vraag om centrale regie.

Maar dit bleek ook niet het ei van Columbus: Den Haag telt inmiddels 20 partijen en om die allemaal op een bord te krijgen worden de afmetingen per partij zo klein dat daar weer klachten over zijn. Nu zijn er naast de centrale borden op de Koekamp ook individuele borden.

De Twentse gemeente Hof van Twente heeft digitale borden aangeschaft die per verkiezing een besparing van 11.000 Euro opleveren.

De gemeente Lingewaard plaatst in de kernen Huissen, Gendt en Angeren lichtgevende borden. Ze worden gefinancierd uit de contributie van leden en bedragen van raadsleden die voor de campagne de afgelopen vier jaar geld opzij hebben gelegd. Er is enig gemopper dat de borden niet bij de lokale en grootste bordenleverancier Bordbuster zijn besteld, maar in Den Haag.

Weert plakt niet meer vanwege de kosten, Noordoostpolder vindt het uit de tijd en op Schiermonnikoog vindt men het niet nodig omdat iedereen iedereen kent.

Waar de raambiljetten bijna verdwenen en de borden minder worden, hebben sociale media die functie overgenomen. Het aantal zelfgefabriceerde filmpjes op Youtube is ontelbaar, mede onder invloed van het programma van Eva Jinek.

De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf 1 maart tot en met 31 maart.

 

Deze pagina delen:

Verwante pagina's