Gastspreker Theo Gerritse tijdens PEP bijeenkomst over boek Rauter - Himmlers vuist in Nederland

6 mei 2019 15:00 — 16:00
gerritse rauter 1
Datum: 6 mei 2019 15:00 — 16:00 Lezing

Op maandag 6 mei is Theo Gerritse gastspreker tijdens de bijeenkomst van de PEP (Poorters Eerste Periode club) om meer te vertellen over zijn jarenlange zoektocht naar de achtergrond van het misdadige brein van de Oostenrijker Hanns Albin Rauter, de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest gevreesde en gehate vertegenwoordiger was van de Duitse bezetting in Nederland. De kwade genius van Himmler die meedogenloos uitvoerde wat hem werd opgedragen en veel meer dan dat.

De biografie, waar Gerritse vorig jaar op promoveerde, leest door de meeslepende schrijfstijl als een roman. Hij volgde Rauter van de wieg tot het graf en richtte zich daarmee op het karakter van de persoon zelf. Gefascineerd door de wreedheid en het kwade in de mens zocht Gerritse tijdens zijn loopbaan als journalist al dikwijls de zwarte rafelranden van de samenleving op. Het was niet zozeer de misdaad zelf die hem boeide maar veel meer de achtergrond van de daad. Hij schreef voor het Parool, Vrij Nederland en het Algemeen Dagblad. De biografie kreeg veel aandacht en garandeert een boeiend verhaal.

Temeer omdat alle facetten van de bezetting en het bewind van Rauter gedurende 1940 tot 1945 opnieuw worden uitgelicht en de lezer een compleet beeld krijgt van dat wat in ons land is voorgevallen gedurende de Tweede Wereldoorlog. De jacht op de Joodse bevolking. Het bevel tot sterilisatie van gemengd gehuwden. De wraakmaatregelen tegen het verzet tot en met de invordering van fietsen - nog altijd een gevoelig onderwerp bij onze bevolking - alles komt voorbij tot in de kleinste details. Na de aanslag bij de Woest Hoeve, die Rauter niet zijn kop kosten maar zijn kaak verbrijzelde, werden vele onschuldigen gegijzeld en ter dood gebracht. Tot slot ook het proces tegen Rauter en de kogel die daarop volgt.

Het is geen gemakkelijk onderwerp maar past bij de herinneringen van de meeste leden van onze generatie aan de Tweede Wereldoorlog.

Praktische informatie:
Maandag, 6 mei 2019
Locatie: Wandelganger I, Nieuwspoort
Aanvang: 15.00 uur - einde 16.00 uur
Samenkomst na afloop in de Sociëteit

Ook Poorters die geen lid van de PEP Club zijn nodigen wij graag uit om deze bijeenkomst bij te wonen. De toegang is gratis. Wel uw komst even melden bij Patricia Moolenbel, secretaris Poorters Club Eerste Periode. E-mail: pat@pmpr.nl

 

Deze pagina delen: