Frans-Duitse samenwerking: de gevolgen voor Nederland

15 mei 2018 17:00 — 19:30
Merkel Macron
merkel macron
Datum: 15 mei 2018 17:00 — 19:30 Debat Lezing

Op dinsdag 15 mei organiseert de Atlantische Commissie een bijeenkomst over de intensivering van de Frans-Duitse samenwerking en de gevolgen voor het Nederlandse Europabeleid

Zowel het optreden van Rusland in Europa als de grillige houding van de Amerikaanse President hebben voor onrust gezorgd in Parijs en Berlijn. Als reactie kondigden Merkel en Macron de noodzaak aan intensiever te zullen samenwerken: de EU moet ‘handelingsbekwamer’ worden, zo stellen zij.

De hoofdvraag is in welke richting deze plannen zich zullen bewegen. Zullen de plannen tot intensivering van de samenwerking leiden tot meer eenheid en een sterker Europa, of juist tot verdeeldheid ten gevolge van het systeem van kopgroepen? Hoe gaan deze plannen uitpakken op het terrein van veiligheidssamenwerking?

Hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer zal een inleidend betoog houden, waarna hij met Pieter Feith (voormalig diplomaat in onder andere de Balkan), Wim Boonstra (speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets en hoogleraar monetaire zaken) en Sjoerd Sjoerdsma (woordvoerder buitenlandse zaken en vredesmissies voor D66 in de Tweede Kamer) in debat gaat over deze thematiek, onder leiding van Robert van de Roer (diplomatiek expert). 

Sprekers:

• Paul Scheffer (Universiteit van Tilburg)
• Pieter Feith (oud-diplomaat)
• Wim Boonstra (hoogleraar monetaire zaken, VU; RaboResearch, Rabobank, uitgenodigd)
• Sjoerd Sjoerdsma (D66, uitgenodigd)

Moderator: Robert van de Roer (diplomatiek expert, communicatiedeskundige)

Aanmelden is gratis en kan via dit formulier.

Programma:
17.30: Inloop met koffie en thee
17.30-19.00: inhoudelijk gedeelte
19.00-19.30: receptie

Deze pagina delen:

Verwante pagina's