Expositie van fotograaf Jeroen Oerlemans

16 apr. - 28 mei. 2018
oerlemansj
Oerlemans
Datum: 16 apr. - 28 mei. 2018

De Kunstcommissie van Nieuwspoort organiseert vanaf heden een expositie van foto’s van de omgekomen Jeroen Oerlemans. In de hal van het perscentrum is tot en met 28 mei werk van de fotograaf te zien, op de schermen en op de wanden.

Een groot deel van het journalistieke fotowerk van Jeroen Oerlemans (1970-2016) speelde zich af in conflictgebieden zoals Afghanistan, Syrië, Congo, Haïti, Iran, Irak Libanon, Libië, Pakistan en Palestina. Journalistiek onafhankelijke berichtgeving was zijn drijfveer en door het oog van zijn camera liet hij mensen over de hele wereld meekijken naar gebeurtenissen die mondiale invloed hadden. Vaak gezien ook vanuit het oogpunt van de plaatselijke bevolking.

Het werk van Jeroen Oerlemans verscheen in Newsweek, Time Magazine, Sunday Times, International Herald Tribune, Courier International, Knack, NRC, de Volkskrant, Vrij Nederland en andere media. Hij kreeg in 2006 voor een foto in Libanon een eervolle vermelding in de categorie nieuws van World Press Photo en de vereniging van Amerikaanse persfotografen. In Parijs op de Prix de la Photographie werd zijn werk bekroond met de eerste prijs in de categorie oorlogsfotografie. In Nederland won hij in 2008, 2010 en 2011 de Zilveren Camera in de categorie buitenland.


Jeroen Oerlemans was in 2016 voor het Belgische blad Knack in Libië, waar hij op 2 oktober in de stad Sirte dodelijk werd geraakt door een IS sluipschutter. Om zijn werk levend te houden en zijn kinderen te laten studeren hebben vrienden en familie de Jeroen Oerlemans Foundation in het leven geroepen. Met de verkoop van zijn werk wordt dit doel gesteund. (www.jeroenoerlemansfoundation.com).Deze pagina delen:

Verwante pagina's