EBN Uitreiking EuroNederlander2018 Award en Eindejaarsdebat

19 december 2018 17:30 — 20:00
ebn logo
Datum: 19 december 2018 17:30 — 20:00 Debat

Europa staat in het oog van diverse stormen als gevolg van grote veranderingen in de wereld: sociaal-economisch, cultureel,  politiek, technologisch. Te midden van alle heftige debatten, polarisaties en onzekerheden die de grote transities teweeg brengen, wordt de vraag naar diepere dialoog en verkenning van wat in Europa de ‘samenhang’ is, en de noodzaak van constructief bouwen aan concrete alternatieven met de dag acuter.

In dit licht organiseert de Europese Beweging Nederland (EBN) een eindejaarsbijeenkomst in twee onderdelen: de uitreiking van de EuroNederlander Award 2018, en een speciaal debat over de terugkeer van de grenzen, en daarmee de problemen, in Europa. 

EuroNederlander van het jaar 2018 Award
Aan het begin van de avond vindt de feestelijke uitreiking van de EuroNederlander van het jaar 2018 Award plaats. Vijf fantastische nominees weerspiegelen het constructieve alternatief voor Europa dat overal in de maak is, ondanks alle spanningen. De genomineerden zijn:

  • Flor Avelino, wetenschappelijk directeur Transition Academy, DRIFT, Erasmus Universiteit;
  • Adriaan Korthuis, Climate Focus;
  • Luuk van Middelaar, historicus, filosoof, hoogleraar Universiteit Leiden, columnist;
  • Jesse Pinster, Europa-verslaggever BNR Nieuwsradio;
  • Reinier van Lanschot en Laurens Dassen, VOLT-Nederland.  

Zie voor de nominaties: http://europesebeweging.nl/nominaties-euronederlander-award-2018-bekend/

Debat met historicus Thomas von der Dunk en NRC columniste Caroline de Gruyter over ‘de terugkeer van de grenzen van Europa’
Aansluitend volgt het eindejaarsdebat rond de publicatie van het jongste boek van Thomas von der Dunk 'Zuid-Tirol is niet Italië! Een honderd jaar oud  Europees grensgeval' (Uitgeverij   Van Tilt, 2018). 
Von der Dunk toont in deze typisch Europese casus van regionale grensbepaling aan hoe naast het Europa van naties en Brussel, Europa een verzameling is van diepere regionale en culturele verbanden. Hij beschrijft zeer levendig de wederwaardigheden van Zuid-Tirol sinds de Eerste Wereldoorlog en raakt daarmee aan vele regionale dimensies van Europa’s culturele make-up. Gevoelens van eenheid en identiteit zijn in Europa historisch complex en kunnen niet worden opgelegd. Anderzijds kan Europa een zegen zijn, daar waar ‘nationale politiek’  te zeer beklemt. Een link met actuele discussies (Brexit,  Noord-Ierland, Catalonië e.a.) moge duidelijk zijn. Het  debat zal worden ingeleid met een voordracht door auteur Thomas von der Dunk, gevolgd door commentaren van NRC columniste Caroline de Gruyter en een gesprek met de zaal en enkele politieke gasten.

Persinformatie en aanmelding voor de bijeenkomst via: Mark Zellenrath (T: 0683985645) en Godelieve van Heteren (T: 0655197342). 

Deze pagina delen: