Derde Johan van Oldenbarneveltlezing 2019 door Martin Sommer

24 april 2019 15:30
oldebarnevelt sommer martin
Datum: 24 april 2019 15:30 Lezing

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt, medegrondlegger van onze onafhankelijke Staat, op 13 mei 1619 is vermoord. Om dit feit te herdenken organiseert de Johan van Oldenbarnevelt Stichting samen met haar sponsoren, waaronder de JVO-Academie, in Nieuwspoort onder de noemer JVO-400 een reeks van 8 spraakmakende lezingen over de actuele stand van de rechtstaat. 

Op 24 april 2019 houdt journalist/columnist van de Volkskrant Martin Sommer, de derde lezing in de reeks.

Oldenbarnevelt, toen en nu
De nagedachtenis van Johan van Oldenbarnevelt heeft het vierhonderd jaar moeilijk gehad. Dat was omdat hij niet paste in de drietrapsraket God, Nederland en Oranje.

Vier eeuwen na zijn onthoofding heeft hij het tij mee, hij belichaamde immers de tolerantie. En tolerantie is, zoals we weten, regel één van onze moraal en Artikel 1 van onze Grondwet.

In hoeverre lijkt de verdraagzaamheid die Oldenbarnevelt beoefende eigenlijk op die van ons? En voor zover dat zo is, betekent dat niet vooral dat wij aanzienlijk minder tolerant zijn dan wij zelf denken? Daarover gaat de Oldenbarnevelt-lezing van Martin Sommer.

De Stichting kan vooraf een rondleiding organiseren in het Haags Historisch Museum waar een tentoonstelling is tot 14 april over JVO. Gaarne kenbaar maken bij inschrijving. Met Museumkaart gratis of tegen betaling van 10 euro.

De kosten voor het bijwonen van één van de lezingen in Nieuwspoort bedragen 25 euro voor Poorters en 50 euro voor externen. Kaarten kunt u bestellen op de website www.jvoacademie.nl. De zaal is geopend vanaf 15:30 uur, aanvang 16:00 uur. 

Reserveer ook alvast de volgende data in uw agenda: 
22/5, 26/6, 25/9 en 30/10. 

Bij de aanmelding kunt u ook: 
- een herdenkingsboekje over Johan van Oldenbarnevelt bestellen;
- desgewenst een hotelovernachting reserveren; 
- gebruik maken van een rondleiding in het Haags Historisch Museum, waar tot 14 april een tentoonstelling over JVO te zien is. Gaarne kenbaar maken bij inschrijving. Een kaartje kost 10 euro, de toegang is gratis met een Museumkaart.

Deze pagina delen: