De Première - Waar blijft de eerste vrouwelijke premier?

28 november 2019 19:30 — 21:00
eveline van rijswijk 100 jaar vrouwen premiere torentje 2
Foto's: Anne van Zantwijk
Datum: 28 november 2019 19:30 — 21:00 Lezing Ticket

- UITVERKOCHT - 'De Première' is terug in Nieuwspoort! In februari speelde Eveline van Rijswijk deze voorstelling al bij ons op het podium voor een keihard uitverkochte zaal en werd ze door bezoekers beoordeeld met een 9! In november is er daarom nu een tweede kans om deze fantastische voorstelling bij te wonen!

Hoe verliep de entree van vrouwen op het Binnenhof? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? In de audiovisuele onewomanshow “De Première”, onderzoekt politiek historica Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. 

Ook staat Van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé - die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier - zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Dit theatercollege ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden - precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.

Praktische Informatie
Inloop: 19:00 uur
Tijd: 19:30 -21:00 uur 
Kosten tickets hieronder
Voor Poorters is er een speciale korting van 3 euro.

Vooraf ook dineren? Koop direct uw combiticket voor de Chef’s Special van die avond, voor maar €11,50! Vanaf 17:30 uur bent u dan al welkom in ons restaurant. Op het menu staat de 'Aletta Jacobs' kalfsentrecote met groentenratatouille, rösti aardappeltjes en kruidensaus. Vegetarisch uiteraard ook mogelijk!

Tickets reserveren

Het evenement is uitverkocht. U kunt zich hieronder inschrijven om op de hoogte te worden gehouden wanneer er plaatsen vrijkomen.

Wachtlijst

Deze pagina delen: