Democratie in Debat: 10 jaar na de bankencrisis

5 september 2018 17:15 — 18:30
dijsselbloem
Bron: The Council of the European Union
Datum: 5 september 2018 17:15 — 18:30 Debat

Toen in september 2008 de bankencrisis in alle hevigheid losbarstte, namen politieke leiders ingrijpende maatregelen om de schade te beperken en het tij te keren. Deze besluiten werden genomen buiten het zicht van burgers en volksvertegenwoordigers. Hoe belangrijk is transparantie in tijden van crisis? Is transparantie over ingewikkelde economische materie waar onder hoge tijdsdruk over moet worden besloten wel haalbaar?

In de documentaire 'De achtste dag' blikken hoofdrolspelers terug op deze crisisperiode. Naar aanleiding van deze documentaire staat de vraag centraal of er voldoende maatregelen zijn genomen om een nieuwe crisis te voorkomen. Zijn er 10 jaar na dato wezenlijk dingen veranderd, ook als het gaat om mentaliteit en het nemen van verantwoordelijkheid? En hoe kan er in de toekomst voor worden gezorgd dat er geen democratisch tekort ontstaat als bestuurders in tijden van crises ad hoc beslissingen moeten nemen?

Voormalig minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem zal als panellid deelnemen aan het debat. Hij zal in gesprek gaan met Nout Wellink (voormalig president van de Nederlandse Bank), Henriëtte Prast (hoogleraar Finance aan de Universiteit van Tilburg en Eerste Kamerlid voor D66) en Sandra Phlippen(universitair docent aan de Erasmus School of Economics en columniste), die het debat tevens zal inleiden. Het debat staat onder leiding van journalist Kees Boonman.

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Filmhuis Den Haag , het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, en ProDemos.

Helaas is het maximaal aantal aanmeldingen reeds bereikt. Om op de wachtlijst geplaatst te worden kunt u mailen naar debat@montesquieu-instituut.nl
Een livestream van het debat vindt u hier https://www.nieuwspoort.nl/debatcentrum/live/

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Aanmelden is gratis, maar niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl.

Wilt u na afloop eten in Nieuwspoort? Reserveren kan via het aanmeldformulier.

Deze pagina delen:

Verwante pagina's