Debat: Formeren en regeren: het begin van Rutte III

13 november 2017 19:15 — 20:30
formatie 4 resized
Datum: 13 november 2017 19:15 — 20:30 Debat

Formeren en regeren: het begin van Rutte III

Op dag 209 van de formatie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan eindelijk hun regeerakkoord gepresenteerd. Het lijkt erop dat Nederland spoedig een nieuw kabinet heeft.

Waarom duurde de formatie van Rutte III zo lang? Wat waren de struikelblokken? Waarom mocht de buitenwereld niets weten over de voortgang van het formatieproces? De antwoorden op deze vragen zijn vooralsnog niet duidelijk.

Ook is nog niet zeker hoe de samenwerking tussen de vier partijen van Rutte III zich gaat ontwikkelen. Wordt de krappe meerderheid – van slechts 76 zetels in de Tweede Kamer – een groot probleem? Op welke terreinen botsen de coalitiepartijen onderling en met de oppositie?

Peter Bootsma, gepromoveerd op een vergelijkende studie over coalitievorming in Duitsland en Nederland, geeft een inleiding op het onderwerp, waarna hij met Emilie van Outeren, politiek verslaggever van NRC en auteur van de dagelijkse nieuwsbrief De Haagse Stemming, en Bram van Ojik, Kamerlid en voormalig fractievoorzitter GroenLinks, in debat gaat. Het debat staat wederom onder leiding van Max van Weezel. 

Aanmelding gaat via het aanmeldformulier. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl

Wilt u na afloop eten in Nieuwspoort? Reserveren kan ook via het aanmeldformulier.

Deze pagina delen:

Verwante pagina's