Debat: Incidentenpolitiek en de rol van de media. Wat kunnen we leren van de toeslagenaffaire?

7 april 2021 17:15 — 18:30
actualiteitendebat 7 april 2022
Bron: Wikimedia / Bic
Datum: 7 april 2021 17:15 — 18:30 Debat

De aanpak van vermeende fraude bij het uitkeren van kinderopvangtoeslagen trof tienduizenden gezinnen en leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet-Rutte III. In het boek Zo hadden we het niet bedoeld, de tragedie achter de toeslagenaffaire probeert onderzoeksjournalist Jesse Frederik te achterhalen waar het is misgelopen.

Ter discussie staat onder meer de rol van de journalistiek, die volgens Frederik te veel aandacht schenkt aan incidentenpolitiek en te weinig aan het wetgevingsproces. Hoewel de feitelijke impact betrekkelijk klein was, was het de ophef rondom de "Bulgarenfraude" die ten grondslag lag aan de harde fraudebestrijding en uiteindelijk leidde tot de toeslagenaffaire.

Deze focus op incidentenpolitiek zorgt ervoor dat Kamerleden die zich minder met incidenten bezighouden maar juist gedegen Kamerwerk doen weinig zichtbaar zijn. Hoe leidt een dergelijke dynamiek tussen politiek en media tot schandalen zoals de toeslagenaffaire? Moet belangrijk wetgevingswerk de politieke verslaggeving beter bereiken? Hoe kan het systeem verbeterd worden om herhaling te voorkomen?

Het Actualiteitendebat op woensdag 7 april werd ingeleid door Jesse Frederik. Daarna ging hij in gesprek met Femke Merel van Kooten-ArissenHelma Lodders en Yvonne Hofs over de relatie tussen politiek en media, waarbij de toeslagenaffaire vooral als startpunt diende. Stéphane Alonso modereerde het debat.

Meer informatie over het boek Zo hadden we het niet bedoeld, de tragedie achter de toeslagenaffaire van Jesse Frederik.

Praktische informatie

Datum: woensdag 7 april 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
Locatie: livestream Nieuwspoort

Aanmelding
Dit debat wordt via een livestream uitgezonden via deze link. U kunt zich ook aanmelden via dit Aanmeldformulier. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, Prodemos en Filmhuis Den Haag. 

Deze pagina delen:

Verwante pagina's