Debat: Europese belastingen - 'Wie gaat dat betalen?'

28 juni 2021 17:15 — 18:30
Debat Europese belastingen 2 juni
bron: Europees Parlement
Datum: 28 juni 2021 17:15 — 18:30 Debat

Klimaatopwarming, de coronacrisis en de invloed van big tech: het zijn enkele van de uitdagingen die vragen om een Europese aanpak. Oplossingen op Europees niveau vereisen niet alleen wetgeving maar ook financiële middelen.

Hoe moeten ambitieuze antwoorden op deze uitdagingen betaald worden, en door wie? Een Europees belastingsysteem ligt al jarenlang op tafel als mogelijk middel om grensoverschrijdende problemen aan te pakken.

Zo kwam de Europese Commissie recent met plannen voor toekomstbestendige bedrijfsbelastingen waarbij onder meer brievenbusfirma's, die ook in Nederland welig tieren, kritisch bekeken worden worden. Toch komt Europese belastingheffing maar moeilijk van de grond en hebben lidstaten het moeilijk om nationale belastingregels te harmoniseren. Zijn Europese belastingen gewenst? Raakt dit aan de soevereiniteit van lidstaten? Wie moet er betalen, en waar gaan de opbrengsten heen?

Het Actualiteitendebat wordt ingeleid door hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek (Universiteit Leiden), waarna hij in gesprek gaat met Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan en journalist  Laurens Berentsen (Het Financieele Dagblad). Het debat wordt gemodereerd door Marleen de Rooy.

Praktische informatie:
Datum: maandag 28 juni 2021
Tijd: 17.15 uur t/m 18.30 uur

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat stuurt het Montesquieu Instituut u de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres. Aanmeldformulier.

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu InstituutNieuwspoortProDemos en Filmhuis Den Haag.

Deze pagina delen:

Verwante pagina's