Debat: De staat van de rechtsstaat in Europa

3 februari 2021 17:15 — 18:30
debat febr 2021
© pixel2013
Datum: 3 februari 2021 17:15 — 18:30 Debat

Ontwikkelingen in onder meer Polen en Hongarije hebben de afgelopen jaren de rechtsstaatbeginselen van de Europese Unie onder druk gezet. Om deze beginselen te waarborgen is getracht om de Europese Meerjarenbegroting te koppelen aan de rechtsstaat. Na fel verzet van genoemde lidstaten, is er uiteindelijk een rechtsstaatstoets overeengekomen.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen, en hoe moet het nu verder? Is de overeengekomen rechtsstaatstoets een stap in de goede richting? Doet deze afbreuk aan de soevereiniteit van de lidstaten, of gaat hij juist niet ver genoeg? En hoe staat het met de Nederlandse rechtsstaat?

In het Actualiteitendebat op woensdag 3 februari gingen Aalt Willem Heringadirecteur Montesquieu Maastricht, Kati Pirilid Europees Parlement PvdA, Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid SGP en Han Dirk Hekkingalgemeen verslaggever Het Financieele Dagblad, op deze vragen in, onder leiding van Stéphane Alonsojournalist NRC Handelsblad.

Praktische informatie:
Datum: woensdag 3 februari 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
Kijk terug via deze link

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.  Aanmeldformulier.

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu InstituutNieuwspoortProDemos en Filmhuis Den Haag.

Deze pagina delen: