Debat: Nederlandse diplomatie in de Europese coronacrisis

1 juli 2020
20200701 172917
Datum: 1 juli 2020 Debat

Tijdens de coronacrisis heeft Nederland zich niet populair gemaakt in Europa. Met name minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zich hard opgesteld - eerst in het debat over economische steunmaatregelen en vervolgens over een Europees herstelfonds en de daaraan verbonden meerjarenbegroting van de EU. Daarmee lijkt Nederland zich samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk te vervreemden van de rest van de EU door een strikte koers aan te houden.

Waarom heeft Nederland zich zo hard opgesteld in deze crisis en was dit diplomatiek gezien een verstandige keuze? Wat is het gevolg van het Nederlands optreden als een van de zogenaamde ‘zuinige vier’ voor de Nederlandse positie in Europa? En wat is de impact op nationaal niveau – bijvoorbeeld voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar?

Op woensdag 1 juli ging het Actualiteitendebat over deze vragen. Dr. Mendeltje van Keulen (lector The Changing Role of Europe bij de Haagse Hogeschool) gaf hierbij een wetenschappelijke inleiding. Zij ging daarna in gesprek met Pim van Ballekom (Eerste Kamerlid, VVD) en Paul Tang (Europarlementariër, PvdA). Stéphane Alonso modereerde het debat. 

Het debat werd live uitgezonden en is via deze link terug te kijken.

Democratie in Debat
Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort ProDemos en Filmhuis Den Haag.  

Deze pagina delen:

Verwante pagina's