Theatercollege “De Première”- Waar blijft de eerste vrouwelijke premier?

20 februari 2019 20:00 — 21:30
eveline van rijswijk 100 jaar vrouwen premiere torentje klein
Fotograaf: Anne van Zantwijk
Datum: 20 februari 2019 20:00 — 21:30 Lezing Ticket

Hoe verliep de entree van vrouwen op het Binnenhof? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? In de audiovisuele onewomanshow “De Première”, onderzoekt politiek historica Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. 

Ook staat Van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé - die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier - zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Na afloop van “De Première” spreekt Eveline van Rijswijk met journalist Paul van der Steen over zijn net verschenen boek 'De Ongehoorde Helft: de eerste politieke vrouwen op het pluche'

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Dit theatercollege ging op 7 november 2018 in premiere in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden - precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.

Praktische Informatie
Inloop: 19:30 uur
Tijd: 20:00 -21:30 uur 
Kosten tickets hieronder
Voor Poorters is er een speciale korting van 5 euro.

Vooraf ook dineren? Koop direct uw combiticket voor de Chef’s Special van die avond, voor maar €11,50! Vanaf 18:00 uur bent u dan al welkom in ons restaurant.

Tickets reserveren

Het evenement is uitverkocht. U kunt zich hieronder inschrijven om op de hoogte te worden gehouden wanneer er plaatsen vrijkomen.

Wachtlijst

Deze pagina delen:

Verwante pagina's