Bellingcat ontvangt Machiavelliprijs 2019

12 februari 2020 16:30 — 19:00
bellingcat machiavelli
Datum: 12 februari 2020 16:30 — 19:00 Lezing

De Machiavelliprijs 2019 is toegekend aan het journalistiek collectief Bellingcat. Dat heeft het bestuur van de Stichting Machiavelli vandaag bekend gemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Bellingcat krijgt de prijs vanwege “zijn vernieuwende wijze van onderzoeks-journalistiek die keer op keer zorgt voor baanbrekende onthullingen”, aldus het juryrapport. “Bellingcat heeft diepgravende onderzoeksjournalistiek een stevige kwaliteitsimpuls gegeven in een tijdperk waarin we steeds meer fake nieuws zien. Deze innovatie is een schoolvoorbeeld voor zowel traditionele media als voor journalisten in opleiding. Waar traditionele media vaak huiverig zijn om hun kennis en aanpak te delen, moedigt Bellingcat dit juist aan. Dat Bellingcat zijn kennis verspreidt, verdient alle lof”.

“De onthullingen van Bellingcat over MH17 hebben wereldwijd impact gehad en in Nederland in het bijzonder”, zo vervolgt het juryrapport.

Het bestuur van de Stichting Machiavelli heeft Eliot Higgins, oprichter van Bellingcat, bereid gevonden de Machiachiavelliprijs 2019 in ontvangst te nemen.

De prijs wordt op woensdag 12 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het is de 31ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De bijeenkomst begint om 17.00 uur. Inloop vanaf 16.30 uur.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer ‘de bedreigde burgemeester’, SheDecides, Hugo Borst & Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Roxane van Iperen, schrijfster van de bestseller ‘t Hooge Nest’ over twee joodse zussen in het verzet in de Tweede Wereldoorlog, houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de Machiavellilezing, getiteld “Ophef en onzekerheid: pleidooi voor een compromisloos leven”.

Wanneer u bij de prijsuitreiking en lezing aanwezig wilt zijn op 12 februari, kunt u zich hier aanmelden.

Deze pagina delen: