Arbeidsuitbuiting in het buitenland - en de link met Nederland

2 april 2019 13:30 — 14:30
Datum: 2 april 2019 13:30 — 14:30

Publiekspresentatie LeidenAsiaCentre 

In hoeverre profiteren bedrijven en financiële instellingen van arbeidsuitbuiting in het buitenland? En zijn hier ook Nederlandse bedrijven bij betrokken? Op 2 april presenteert LeidenAsiaCentre een onderzoek hiernaar. 

Het onderzoek toont aan dat bedrijven zelf opgelegde normen rond Corporate Social Responsibility schenden. De onderzoekers selecteerden twee concrete case studies met Nederlandse banden. In beide gevallen is er sprake van arbeidsuitbuiting.

In Pakistan worden arbeiders uitgebuit bij de aanleg van snelwegen die onderdeel zijn van het Chinese Belt and Road Initiative. Deze snelwegen worden mede gefinancierd met geld uit Nederland. Ook is er sprake van Nederlandse betrokkenheid bij Noord-Koreaanse dwangarbeid. Nederlandse bedrijven verkopen kleding die deels is vervaardigd door Noord-Koreaanse dwangarbeiders.

In Nieuwspoort worden beide case studies toegelicht en vindt er een panelgesprek met verschillende betrokkenen. Eerder toonde dit onderzoeksteam aan dat Nederlandse schepen zijn vervaardigd met Noord Koreaanse dwangarbeid, op grond waarvan nu een strafrechtelijk vooronderzoek in Nederland loopt. Toegang gratis, wel graag aanmelden.

Sprekers oa: 

Prof. dr. Paul van der Heijden, hoogleraar Internationaal Arbeidsrecht Universiteit Leiden 

Panelleden: 

- Klara Boonstra is directeur van de Wiardi Beckman Stichting

- Ruben Zandvliet is ESE Risk Advisor bij ABN AMRO

- Sjoerd Sjoerdsma is Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder voor D66

Moderator: 

- Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. In 2018 verscheen zijn boek De BV Noord-Korea. Maandelijks is hij te horen K-Pod: de Korea Podcast van het Haagsch College.

 

Praktische informatie
Inloop met koffie en thee: 13:00 uur
Programma: 13:30 - 14:30 uur
Toegang: gratis na aanmelding

Tickets reserveren

Het evenement is afgelopen.

Deze pagina delen: